Gluténmentes táplálkozás = kulcs egy egészségesebb élethez?
A gluténmentes táplálkozás egyre népszerűbbé válik világszerte, nemcsak azok körében, akik gluténérzékenységgel küzdenek, hanem azoknál is, akik az egészségük megőrzése érdekében választják ezt az étrendet.
Viszont sok esetben fogyókúrás célok elérése is megfogalmazódik a gluténmentes étrend választása mögött.
Alapvetően mit értünk gluténmentes, vagy gluténcsökkentett étrenden?
A glutén egy fehérje, amely búzában, árpában, rozsban található. A gluténmentes, vagy csökkentett gluténtartalmú étrend választása esetén ezek a búzafélék részben, vagy teljesen kikerülnek az étrendből.
A cöliákia egy autoimmun betegség, amely betegségben szenvedők szervezete egyáltalán nem tudja feldolgozni a glutént. Elsősorban a vékonybél károsodását okozza, mely további súlyos egészségügyi problémákat eredményez.
Szerencsére a glutén érzékenységben szenvedők többségének a tünetei enyhébbek, de hasonlóak: puffadás, hasi fájdalom, fáradtság, bőrproblémák vagy fejfájás jelentkezhet a gluténtartalmú ételek fogyasztása után. Ezekben az esetekben a gluténmentes étrend valóban jelentős javulást hozhat az életminőségben.
Gluténmentes étrend legfőbb előnyei:
- Jobb emésztés és bélműködés
- Gyulladáscsökkentő hatás
- Egyes esetekben, energikusabbá teszi az embereket és javítja az általános közérzetet
- Tudatosabb étkezési szokások kialakulása leggyakrabban automatikusan maga után vonja a jobb, és több friss alapanyag felhasználását a mindennapi étkezésben.
A gluténmentes étrend és a fogyás kapcsolata:
Sokan úgy vélik, hogy a gluténmentes étrend automatikusan fogyáshoz vezet, mivel kizárja a hagyományos kenyérféléket, süteményeket, tésztákat, és egyéb magas szénhidráttartalmú ételeket.
Azonban a valóság ennél összetettebb.
1. A gluténmentesség nem egyenlő kalóriacsökkentéssel!
Példa: Hagyományos búzakenyér (100 g): kb. 250 kcal Gluténmentes kenyér (100 g): kb. 270–300 kcal. A hagyományos búzafélék pótlására felhasznált alapanyagok a megszokásoknak megfelelő elkészítési gyakorlat mellett, alapvetően más ízvilágot és állagot eredményeznek, mint a megszokottak. Ezért kiegészítőket, állagjavítókat alkalmaznak. Végeredményként sokszor előfordul, hogy a gluténmentes termékek több cukrot és zsiradékot tartalmaznak a jobb íz és textúra érdekében, így ezek fogyasztása nem csak a fogyást akadályozza, hanem akár súlygyarapodást is okozhat.
2. Feldolgozott ételek elhagyása
Amennyiben valaki gluténmentes étrendre vált, a mindennapjaiból gyakran kiiktatja a feldolgozott élelmiszereket, és gyors ételeket, amelyek jelentős mennyiségű glutént tartalmaznak. Az esetlegesen tapasztalt fogyás nem a gluténmentes étkezés miatt következik be, hanem a tudatosabb étkezési szokások, és a kevesebb kalóriabevitel eredményeként.
3. A vércukorszint szabályozásának hatása
A gluténmentes étrend elősegítheti a vércukorszint szabályozását, különösen akkor, ha az illető természetes, vagy lassan felszívódó gluténmentes alapanyagokat fogyaszt, melyek rostokban gazdagok, és tovább adnak telítettségi érzést. Ezek az ételek lassabban emelik a vércukorszintet, ami segíthet az étvágy kontrollálásában, de ez nem specifikusan a gluténmentesség miatt történik.
Összegzés: A glutén csökkentett étrend önmagában ténylegesen alkalmazható fogyókúrás módszerként?
A gluténmentes étrend önmagában nem garantálja a fogyást. Bár segíthet abban, hogy tudatosabban válasszunk ételeket, és elkerüljük a feldolgozott termékeket, a súlycsökkentés kulcsa továbbra is az összes bevitelre kerülő kalória csökkentésében található meg. Azt mindenképpen meg kell említeni, hogy minden egészséges életmóddal, táplálkozással foglalkozó szakirodalom kiemeli a rendszeres testmozgás fontosságát. (A felesleges kilók lerakodása, illetve azok csökkentése szempontjából két út áll mindenki előtt: 1). vagy kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetbe, vagy 2). a mozgás által többet égetünk el!) Magam részéről, csak támogatni tudom a rendszeres testmozgást, de jelen írásomban abból a gyakorlatias szempontból indultam ki, hogy az átlagembernek a mindennapok „taposómalma” mellett nagyon korlátozottan van ideje és energiája sportolásra, de még egy nagyobb rendszeres sétára sem. Ezért az írásomban a kalória bevitel csökkentésének oldalára helyezem a hangsúlyt.
Az egészségtudatos étrend kialakítása elengedhetetlen követelmény a felesleges kilók elleni harcban.
A gluténmentes, illetve csökkentett gluténtartalmú alapanyagok használata jó alapot nyújt mindenki számára az egészséges táplálkozás felé vezető úton, de csak önmagában, más felhasználásra, illetve fogyasztásra kerülő összetevők folyamatos, megfontolt kiválasztása nélkül, messze nem elégséges. Szerencsére manapság már nagyon sokféle egészségtudatos termék közül lehet választani.
Ilyen például a NaturVita termékcsalád is, amely nagyon alacsony gluténtartalmú termékeket kínál, olyan felhasználási javaslatokkal, amelyek a hagyományos ízvilágok megidézésére törekszenek, de mindig a kalóriabevitel minimalizálását szem előtt tartva. Jelenleg az internet világában élünk, amely lehetővé teszi a táplálkozással kapcsolatos különféle tartalmak széleskörű elérését. Ezen források között számos olyan információ és recept található, amelyek a glutén-, szénhidrát- és kalóriaszegény étrendek előnyös alkalmazását támogatják.
Javaslom, hogy mindenki bátran kísérletezzen a kalóriabevitel mérséklését célzó receptekkel, mivel ezek hozzájárulhatnak az egészséges táplálkozási szokások kialakításához.
Hasznos tartalmakért kövess minket a közösségi oldalakon:
https://www.instagram.com/naturvita_hu/
https://www.facebook.com/naturvita.hu
https://www.tiktok.com/@naturvita
Termékeink megvásárolhatóak: