Epres Scharlotte torta

Hozzávalók:

50 g NaturVita Piskótatekercs Alappor
9 db tojás
csipet só
40 ml víz (ha szükséges)
500 ml (cukrozatlan) habtejszjn
1 üveg lekvár
2 csomag habfixáló
ízlés szerint édesítőszer

 

 

A tekercs betöltéséhez bármilyen lekvárt használhatsz, mi most eper jammel kentük meg.

Első lépésként a tojásokat óvatosan feltörjük, és a fehérjét a sárgájától szétválasztjuk.
Kapcsoljuk be a sütőt, és melegítsük elő 180 fokra.
Egy keverőtálba tesszük a NaturVita Piskótatekercs alapport, hozzátesszük a tojások sárgáját és jól összekeverjük, apránként 40 g vizet is hozzáadagolunk, ha szükségesnek érezzük. Fontos, hogy addig keverjük, amíg egy sűrű, csomómentes masszát nem kapunk!
A tojásfehérjét egy másik tálban robotgéppel kemény habbá verjük
Amikor úgy érezzük, hogy elkészültünk, fordítsuk meg a tálat, ha nem esik ki a hab, akkor jól dolgoztunk!
 Következő lépésként, a gép fordulatszámát csökkentve, a tojások sárgájával elkevert masszát hozzáadagoljuk a kemény tojásfehérjehabhoz.
Addig keverjük, ameddig teljesen egyneművé nem válik.
Sütőpapírral kibéleljük a sütéshez kiválasztott tepsit és belesimítjuk a sűrű piskóta masszát.
Egy tortalapát, fakanál, vagy bármilyen rendelkezésre álló eszköz segítségével egyenletesen eloszlatjuk a masszát a tepsiben.
Ha kellőképp eligazgattuk, mehet be az előmelegített sütőbe. 180 fokon, alsó-felső sütési módon 15-20 percig sütjük.
A rendelkezésre álló sütő befolyásolhatja a szükséges a sütési időt Alapvető megfigyelés, hogy a rostban gazdag sütemények nem igénylik a légkeveréses üzemmód alkalmazását, de ezt is az adott sütő esetében tapasztaltak alapján javasolt alkalmazni.
Vigyázzunk, hogy a sütőt 10 percig ne nyissuk ki, mert a piskóta összeeshet!

 

Még melegen, a sütőpapírral együtt szorosan tekerjük fel a tésztát rúd formába.
Hagyjuk kihűlni, a piskóta felveszi a tekercs formát! Ha úgy érezzük, hogy kihűlt a tészta, tekerjük le óvatosan, és húzzuk le róla a sütőpapírt. 
Kenjük meg a kiválasztott lekvárral.
 
A hideg tejszínt a habfixálóval, és az ízlés szerinti édesítőszerrel ( figyeljünk oda, hogy kevesebbet tegyünk, mert a maradék lekvárt belekeverjük, és az eleve édes már) kemény habbá verjük, majd kb 3-4 ek ( a töltésből kimaradt) lekvárt adunk hozzá, folyamatos, alacsony fokozatú keverés mellet. Pár pillanat alatt kész is lesz a krémünk. Hűtőbe tesszük, amíg a tortaalapot előkészítjük.
 
A tekercset, amennyire tudjuk, vékonyra szeleteljük. Egy kerek tortaforma alját, és oldalát amennyire lehet, hézagmentesen kibéleljük.
Ezután jöhet bele a krém. Igyekezzünk jó alaposan eloszlatni benne, simítsuk el a tetejét, és mehet vissza a hűtőbe.
Egy kis zselatint teszünk még a tetejére, ehhez kövessük a zacskó hátoldalán leírt utasítást. 
A torta tetejére kanállal tegyünk annyit, hogy szépen elterüljön, a tetejét (akár a zselatin alá) díszíthetjük friss gyümölccsel.
Még 1-2 órára mehet vissza a hűtőbe a teljes dermedésig. Utána szépen szeletelhető, és fogyasztható!

 

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Beszélgetés (0)

Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!

Ezt a mezőt ne töltse ki: