A „mentes” sütés (glutén-, cukor-, laktózmentes, vagy alacsony szénhidráttartalmú finomságok készítése) elsőre izgalmasnak hangzik, de sokszor tele van buktatókkal. Jó hír, hogy a legtöbb hibát könnyen el lehet kerülni egy kis odafigyeléssel és néhány praktikus trükkel. Összegyűjtöttük a leggyakoribb kezdő hibákat – és a bevált megoldásokat.
Túl sok liszt vagy rossz lisztkeverék használata
Hiba: A gluténmentes lisztek teljesen másképp viselkednek, mint a búzaliszt. Könnyen száraz, morzsálódós lehet a süti.
Megoldás:
- Használj kimondottan sütéshez ajánlott mentes lisztkeveréket (pl. NaturVita)
- Ne kísérletezz elsőre egyetlen fajta liszttel (pl. csak kókusz- vagy mandulaliszt), mert nagyon más a nedvszívó képességük, felhasználhatóságuk is. Az ajánlott lisztkeverék esetében már a finomságok kísérletezését már más elvégezte.
- Mérj pontosan, ne szemre!
Nem elegendő kötőanyag
Hiba: Glutén hiányában a tészta nem tartja jól össze magát, széteshet, száraz lehet, illetve kemény, és ehetetlen.
Megoldás:
- Adj hozzá tojást, útifűmaghéjat, lenmaglisztet vagy chiamagot, ezek természetes „ragasztóként” működnek.
- Egyes lisztkeverékek esetében, mint például a NaturVita prémium termékek esetében az adott célra ajánlott lisztkeverékek, szárazanyagformában már tartalmazzák a tészta állagát támogató természetes összetevőket.
- Ha tojásmentesen sütsz, használj valamilyen tojáspótlót (pl. víz + őrölt lenmag, banánpüré vagy alma).
Túl kevés folyadék
Hiba: A mentes lisztek általában több folyadékot szívnak fel, ezért hagyományos folyadék mennyiség mellett a tészta száraz lesz.
Megoldás:
- Számolj azzal, hogy a receptben megadott folyadékmennyiséghez lehet, hogy még kell plusz joghurt, tejhelyettesítő, víz vagy olaj.
- A tészta állaga legyen inkább krémes, mint száraz – sütés közben úgyis szilárdul.
Édesítőszerek helytelen használata
Hiba: Nem minden édesítőszer viselkedik úgy, mint a cukor. Egyesek sütéskor kesernyés ízt adnak, mások, nagyobb mennyiség esetén hasmenést okozhatnak, vagy intenzív hő hatására elvesztik édes jellegüket.
Megoldás:
- Kezdőknek az eritrit + stevia keverék pl. jó választás lehet.
- Az édesítő szerekre nem mindenki gyomra reagál egyformán. Vannak esetek amikor arra érzékenyek esetén, hasmenést idézhetnek elő, ezért érdemes kikísérletezni, hogy aki érzékeny erre, annak melyik édesítő szert tolerálja a gyomra.
- Ne cseréld le 1:1 arányban a cukrot minden esetben – mindig nézd meg a csomagoláson az édesítési arányt. Jellemzően, (de nem minden esetben) az édesítő szerek ízhatása intenzívebb, így kisebb mennyiség szükséges, mint a hagyományos cukorból.
- Kerüld a túlzott mennyiséget, mert az édesítő is befolyásolhatja a tészta állagát.
- Egyes lisztkeverékek esetében, mint például a NaturVita prémium termékeknél, az adott célra ajánlott lisztkeverékek már tartalmazzák a tészták elkészítéséhez szükséges édesítő szert, így csak a töltelék esetén kell ezzel foglalkozni.
Túl rövid vagy rossz hőfokon történő sütés
Hiba: A mentes sütiknek az alkalmazott alapanyagok miatt általában hosszabb sütési idő szükséges, különben belül nyersek maradhatnak.
Megoldás:
- Sütsd alacsonyabb hőfokon (160–180 °C), de hosszabb ideig.
- Mindig végezz tűpróbát: ha a beleszúrt fogpiszkáló tisztán jön ki, kellően átsült, készen van.
A pihentetés kihagyása
Hiba: A gluténmentes tészták sütés után gyakran morzsálódnak, nyers érzetűek, ha forrón próbálod szeletelni.
Megoldás:
- Hagyd a sütit teljesen kihűlni, mielőtt szeletelnéd, megkóstolnád.
- Sok mentes sütemény másnapra még finomabb és jobb állagú lesz.
Túlzott elvárások
Hiba: A kezdők gyakran azt várják, hogy a mentes süti íze, és állaga pont olyan lesz, mint a hagyományosé. Ez csalódáshoz vezethet.
Megoldás:
- Légy nyitott arra, hogy más textúrával, és ízvilággal találkozol.
- Válassz biztos, bevált recepteket kezdésnek, ne bonyolult tortákkal kezdj.
- NaturVita prémium termékcsalád lisztkeverékei segítségével biztosra mehetsz!
- Gondolj a mentes sütésre inkább új lehetőségként, nem helyettesítésként.
Töltelékek, díszítő anyagok
Hiba: A töltelék és díszítő anyagokhoz nem megfelelő alapanyagok használata. Sok esetben a tésztára fokuszálunk és a kiegészítő alapanyagok esetében lankad a figyelem.
Megoldás:
- Töltelékek alapanyagainál is a mentes termékek használata legyen az elsődleges szempont
- Díszítésnél törekedjünk friss, vagy fagyasztott gyümölcsök használatára
A mentes alapanyagokból való sütés nem ördöngösség, csak más szabályai vannak, mint a hagyományos alapanyagok esetében megszokott sütésnek. Ha odafigyelsz a megfelelő lisztkeverékre, kötőanyagokra, folyadékarányokra és sütési időre, már kezdőként is szuper desszerteket készíthetsz.